Tam, kde sú dobré suroviny a poctivý recept, netreba žiadne priemyselné dochucovadlá. Zvlášť to platí o domácom vývare. Táto polievka patrí k nášmu detstvu, k domovu a vnímame ju ako „klasiku“, ktorá nás nesklame.
Žiaľ, domáci vývar vo väčšine prípadov nie je domáci a už vôbec nie zdravý. Nositeľom jeho chuti sú dochucovadlá obsahujúce glutamán sodný.
Glutamán sodný: priateľ alebo časovaná bomba?
Polemika okolo bujónov a dochucovadiel s touto látkou je nekonečná. Niektorí tvrdia, že sa verejnosť len zbytočne straší a v skutočnosti nemusia vôbec škodiť.

Pravda je iná. Táto umelá prísada je nevhodná hlavne pre deti. Zaťažuje ich organizmus a zhoršuje činnosť orgánov. Najviac trpia obličky a trávenie, ktoré sa poškodzuje častou konzumáciou. Potraviny s touto látkou učia deti konzumovať slanšie pokrmy a v budúcnosti si soliť viac, ako je zdravé.
Aj keď sa detský organizmus dokáže zbaviť tohto syntetického dochucovadla rovnako ako organizmus dospelého človeka, môžu sa objaviť problémy s hyperaktivitou, nevoľnosťou alebo bolesťami hlavy.
Podobné problémy si odnesú aj dospelí z tých reštaurácií, kde vládnu polotovary, sáčkové polievky, dochucovadlá všetkého priemyselného druhu.
Nechceme robiť rozhodcov
Sami rozhodnite, aké jedlá položíte na svoj stôl a ako sa budú stravovať vaše deti.
V LeGout sa glutamán sodný nedostane ani do smetného koša
Varíme z čerstvých surovín. Na dochucovanie použijeme radšej čerstvé bylinky, pažítku, majoránku, kôpor...
Náš domáci vývar chutí ako od babičky, pretože je uvarený zo skutočných hovädzích špikov alebo zo sliepky z farmy lokálneho chovateľa.
Naše jedlá sú zdravé, ale hlavne – chutia božsky.